Hembygdsområdet
Centralt i Gällivare - vid Vassara älv
Området ägs av föreningen och är en gåva av Gällivare kommun. Hembygdsområdet har byggts upp med byggnader från olika byar inom Gällivare kommun och speglar utvecklingen i socknen från mitten av 1800-talet. Många av byggnaderna är flyttade från de olika byarna mellan 1950-1980.
Engelskabaracken
Flyttad från Norskavägen till Hembygdsområdet 1979. Huset uppfördes på 1880-talet av det engelska gruvbolaget och var en arbetarbostad för två familjer. Idag är en av lägen-heterna inredd som en tjänste-mannabostad från sekelskiftet 1900 och den andra som en arbetarbostad från 1930-1940 talet.
Silfwerbrands stall
Byggt av länsman Otto Silfwerbrand på 1860-talet. Stallet, härbret och Yrttivaaragården bildar tillsammans en tidtypisk gårdsbildning.
Missionshuset
Har tillhört missionsförsamling-en på Föreningsgatan i Gälli-vare. 1918 fick huset sin nu-varande utformning med en samlingssal och ett kök på nedre plan och en bostads-lägenhet på övreplan. Föreningen övertog huset 1986. Gudstjänst hålls varje söndag under julimånad. Övervåningen kommer att inredas i 1950-tals stil och kommer kallas Pastors-bostället.
Baltiska stallet
Uppförd 1901 av det ryska bolaget Baltiska trävarubolaget som var stationerat i Gällivare vid sekelskiftet och en bit in på 1900-taltet. Nedre plan var stall och vagnslider och förråd och drängkammare på övreplan. Huset är byggt av traktens längsta och finaste bergstallar. Idag har föreningen egna arrangemang i Baltiska stallet. Viss uthyrning förekommer.
Pauki Jonas lada
Byggd av Jonas Andersson och stod tidigare i Koskullskulle och flyttad till hembygdsområdet 1987.

Ullattigården
Byggd 1869 av Erkki Abo Johansson i Ullatti. Årtalet finns inristat i det nästa översta stockvarvet på norra gaveln. Då byggnaden var en av byns större gårdar fungerade den som samlingsplats i Ullatti långt in på 1900-talet. I gårdens pörte har hållits många husförhör och Laestadianska möten. En tid i början på 1900-talet fungerade huset som gästgiveri. Huset flyttades till hembygdsområdet 1966. Idag används den till föreningens sammankomster och viss uthyrning sker.
Skvaltkvarn
Uppförd i början på 1700-talet i byn Yrtivaara och var i funktion fram till början av 1900-talet. Flyttad till hembygdsområdet och uppsatt på andra sidan älven där det tidigare funnits en kvarn. Kvarnen är i mycket dåligt skick.
Föreningen har byggt en samisk miljö runt om Nils Nilssons Skums ateljékåta som uppfördes i original omkring 1930 i Sjiska, nära byn Kaitum. För samekonstnären Nils Nilsson Skum var kåtan både bostad och ateljé.
NN Skums häbre har stått på boplatsen i Sjiska. Arrankåtan visar på samisk vår- och sommarbosättning. Luovve, Puogge och Njalla för förvaring av förnödenheter.
Hela området är under restaurering och därmed stängt för besökare. Restaureringen beräknas vara färdigt i slutet av 2020. Mer information kring detta arbete kommer.
Uthyrning av lokal
Kontakta: Ann-Helen Mickelsson 076-126 00 52
Föreningen hyr ut Ullattigården och Baltiska stallet till föreningar och vissa familjesammankomster.